Unrest about early retirement schemes is increasing: first actions underway | Economy

Unrest about early retirement schemes is increasing: first actions underway | Economy
Unrest about early retirement schemes is increasing: first actions underway | Economy
--

Employees from various sectors have been able to take early retirement since 2021. These are people with a demanding profession, such as police officers and construction workers. But the scheme will end in 2025, causing great unrest.

Zo dreigen politiemedewerkers vanaf dinsdag met acties. Werkgevers zien vanwege de krapte op de arbeidsmarkt namelijk niets meer in de regeling, terwijl werknemers juist een permanente en uitgebreide regeling willen. Bovendien is het nog steeds erg lastig om de definitie van een zwaar beroep vast te stellen. Geldt dat alleen voor bouwvakkers, machinisten en politieagenten of ook voor onderwijzers en kantoormedewerkers?

Hoeveel mensen hebben tot nu toe gebruikgemaakt van de regeling?

In de afgelopen drie jaar zijn 27.000 mensen vervroegd met pensioen gegaan. Dat betekent dat iemand met een zwaar beroep bijvoorbeeld drie jaar eerder kan stoppen met werken. Cijfers van uitkeringsinstantie UWV tonen aan dat slechts een klein deel van de miljoenen werknemers in ons land hiervan gebruikmaakt.

Waarom zijn dat er zo weinig?

In ongeveer driehonderd cao’s zijn afspraken rond de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) opgenomen. In principe kunnen al heel veel werknemers gebruikmaken van de regeling, maar niet iedereen doet dat. Het is voor de meeste mensen een belangrijke voorwaarde dat het financieel haalbaar is, bijvoorbeeld door een goed pensioen te hebben of een partner te hebben die werkt. Anderen willen niet stoppen omdat ze veel werkplezier ervaren.

Hoe ziet de RVU-regeling eruit?

De RVU is bedoeld voor werknemers die een zware functie hebben en door de verhoging van de AOW-leeftijd niet in staat zijn om gezond tot de pensioengerechtigde leeftijd te werken. De werkgever keert dan maandelijks of eenmalig een bedrag uit om de periode van uittreding tot de AOW-leeftijd te overbruggen.

In drie kwart van de cao-afspraken wordt nog een voorwaarde gesteld om gebruik te kunnen maken van de regeling: de werknemer moet een bepaald aantal dienstjaren in het bedrijf of de sector hebben gewerkt. Dat aantal loopt uiteen van 5 tot 25, met een gemiddelde van 18 dienstjaren.

Waarom is er nu zo veel ophef over?

De vakbonden en werkgevers komen er samen niet uit. Dat overleg is nu definitief afgebroken. De bonden willen vanaf 2026 een permanente regeling die voorziet in een hogere uitkering. Zij eisen duidelijkheid van demissionair minister Carola Schouten (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), maar die heeft tot nu toe nog niets laten horen.

Wat zijn de gevolgen als er geen nieuwe permanente regeling komt?

Volgens de vakbonden dreigen honderdduizenden werknemers de Ziektewet in te gaan omdat ze niet ongeschonden hun pensioen halen. Zij vinden dat het demissionaire kabinet zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Als dat niet gebeurt, volgen op korte termijn acties en stakingen in verschillende sectoren.

De werkgevers betreuren dit en geven aan dat er de afgelopen tijd achter de schermen informele gesprekken zijn gevoerd met de bonden en demissionair minister Schouten om tot een oplossing te komen. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vinden het dan ook onbegrijpelijk dat er een ultimatum wordt gesteld.

Om een vraag te kunnen stellen dien je in te loggen. Log in of maak binnen 1 minuut jouw gratis account aan.

Direct inloggen

Gratis account aanmaken

The article is in Dutch

Tags: Unrest early retirement schemes increasing actions underway Economy

-

PREV Myopia in children is reaching epidemic proportions and the reason is obvious: too much time behind the screen
NEXT Bitcoin price skyrockets after publication of US unemployment figures