Three moments from Ho-Pin Tung: ‘Norris deservedly won, curious safety car’ | formula 1

Three moments from Ho-Pin Tung: ‘Norris deservedly won, curious safety car’ | formula 1
Three moments from Ho-Pin Tung: ‘Norris deservedly won, curious safety car’ | formula 1
--

According to driver Ho-Pin Tung, Lando Norris took his victory in Miami on Sunday. Tung does, however, question the way the safety car was deployed. A look back at the hectic Grand Prix in Florida.

Norris verdiend gewonnen

“Daar was dan eindelijk de langverwachte eerste overwinning in de Formule 1 van Lando Norris. Verdiend gewonnen zeg ik, want natuurlijk had hij geluk met de safetycar en de pitstop die hij kon maken zonder tijd te verliezen, maar door slim te rijden wist hij die situatie voor zichzelf te creëren.”

“In het begin van de race was hij vrijwel onzichtbaar en spaarde hij zijn banden. Aan het einde van zijn eerste stint kon hij daarvan de vruchten plukken. Waar anderen stopten, kon hij doorrijden en zelfs het tempo goed opvoeren. Omdat hij zo goed op zijn banden had gelet, kon hij dus wachten op een eventuele safetycar of virtual safetycar, zonder echt tijd te verliezen. Toen de safetycar daadwerkelijk kwam na de aanrijding tussen Kevin Magnussen en Logan Sargeant, kon hij daar optimaal van profiteren.”

“Zonder ook maar één auto op de baan in te halen lag hij plots aan de leiding van de race, met ook nog eens banden die zes rondes nieuwer waren dan die van nummer twee Max Verstappen. Op zo’n moment weet je dat hij bij een normaal verloop van de race de wedstrijd niet meer uit handen geeft en dat deed hij dus ook niet.”

“Wel zet ik een vraagteken bij de safetycar en vooral de manier hoe plots deze de baan op werd gestuurd. Het gebeurt vaker dat de safetycar niet de leider van de race oppikt, maar dat komt dan meestal doordat de race per direct en urgent geneutraliseerd moet worden. In dit geval stond Sargeant naast de baan in de zogeheten tecpro barrier. Er was geen sprake van een medisch noodgeval of brokstukken direct op het circuit.”

“Ik begrijp dat er een safetycar moest komen, want de afzetting moest gerepareerd worden, maar ik begrijp niet zo goed waarom die met zoveel haast naar buiten gestuurd moest worden. Verstappen had op dat moment een achterstand van 11,5 seconden op Norris en was dus net wel of net niet voor hem de baan opgekomen. Was Verstappen wél voor Norris gekomen, dan had dat na de safetycar een heel ander verloop van de race gegeven.”

Versoepelde parc fermé-regels sleutel tot overwinning McLaren

“Op vrijdag in de sprintkwalificatie had McLaren met Norris de snelste auto en reed hij in Q2 zelfs de snelste tijd van de gehele kwalificatie. Dat deed hij nota bene op mediumbanden, maar door foutjes wist hij dat niet om te zetten in een poleposition. We zullen nooit weten hoe het in de sprintrace zou zijn, omdat hij in de eerste bocht al een aanrijding had.”

“Maar het viel in de kwalificatie later in de middag op dat de McLaren veel topsnelheid had ingeleverd, wat duidt op meer downforce. Dat betaalt zich meestal niet direct terug over één ronde, omdat je dan met nieuwe banden en weinig brandstof rijdt. Dat is dan juist vaak een handicap. De beide McLaren’s waren dan ook zeker niet zo competitief over één ronde als de dag ervoor. Maar die extra downforce zorgde er wel voor dat Norris zijn banden supergoed wist te managen in de race, wat uiteindelijk dus de sleutel bleek te zijn voor de strategie en zijn overwinning.”

“Dat McLaren de afstelling van de auto na de sprintrace nog kon veranderen, komt omdat de parc fermé-regels rond sprintraces dit jaar zijn versoepeld. We zagen daar teams in China al enigszins van profiteren en nu met Norris en McLaren in Miami dus al helemaal.”

“Charles Leclerc mag overigens ook wel genoemd worden. Die had namelijk nog eens vier rondes oudere banden dan Verstappen op het moment van de safetycar. Desondanks wist hij op slechts 2,3 seconden van hem te finishen op de derde plek. Dat is weleens anders geweest.”

Max Verstappen moest in Miami genoegen nemen met de tweede plek.

Rare mistake by Verstappen led to damage

“After the race, Red Bull team boss Christian Horner stated that Verstappen had damage to the floor of his car. This was attributed to the post that Verstappen hit in the chicane after he had made a rare mistake there. I don’t think it was that much the post that was the culprit, because it went over his car via his front wing and front suspension.”

“That post should normally not come loose as happened now. It is attached to a black rubber base, which in turn is really anchored in the asphalt. When the car bounced off the curb, the left rear of the floor landed the car right there, right in front of the rear wheel. That probably caused the damage.”

“Verstappen struggled the entire race with the grip and especially the balance of the car. Then a mistake is of course made easier. Normally I would have expected him to drive further away after the start, especially in such warm conditions where clean air riding at the front is a big advantage.”

“Verstappen mainly complained about understeer throughout the race. What then happens is that you are also more likely to suffer from sudden oversteer, because you make a larger steering angle because your car does not want to turn. All in all, Red Bull clearly did not have the car, balance and speed that they have had so far this season. The competition in Miami was able to take full advantage of that.”

The article is in Netherlands

Tags: moments HoPin Tung Norris deservedly won curious safety car formula

-

PREV Officer from Heemskerk arrested for reselling police information | Domestic
NEXT Memorial wreaths destroyed on May 4 in Amsterdam Nieuw-West | Domestic