Why your game character sometimes moves without you pressing a button | Live smarter

--

You are not holding the lever of your controller, but the character on screen is still slowly walking forward. How is this possible and is there a solution?

Het werd in 2017 ook wel ‘JoyCon-drift’ genoemd. De controllers voor Nintendo’s toen nieuwe Switch-spelcomputers registreerden soms een beweging die er helemaal niet was, waardoor het gamefiguur in beeld ongewild bijvoorbeeld een ravijn inliep.

Een vervelend probleem, waar Nintendo in april 2023 pas een grootschalige oplossing voor bood: het bedrijf beloofde toen alle Switch-controllers van gedupeerden gratis te gaan repareren.

Hoewel het probleem bij de Switch groots aan bod kwam, kunnen meer gamepads last hebben van zulke drift-problemen. De controller voor de PlayStation 5 bleek bij introductie van die console er soms bijvoorbeeld ook last van te hebben.

Bewegende onderdelen gaan kapot

Dit wordt veroorzaakt door het verweer van de onderdelen binnen je controller. De pookjes van je gamepad zitten vol sensoren die de exacte bewegingen bijhouden – die op hun beurt zijn verbonden met een continu bewegend onderdeel.

Al die beweging kan ervoor zorgen dat die sensoren ooit een kleine tik hebben gekregen en net iets anders zijn gaan zitten. Bij mechanische systemen geldt: als een onderdeel veel beweegt, is de kans groter dat hij mettertijd kapot kan gaan.

De sensoren kunnen bovendien verstoord raken als de controller bijvoorbeeld vies of nat wordt. Ook zijn er gevallen waarbij ze in de fabriek niet goed zijn gemonteerd en sneller kapotgaan.

Oplossing 1: kalibreer je controller

Hoewel je niet zomaar zelf de controller kunt openmaken om alle verweerde sensoren weer recht te zetten, kun je hem wel kalibreren. Daarbij vertel je aan de gameconsole wanneer je pookjes bewegen en stilstaan, zodat de software beter weet wat er moet gebeuren.

Kalibreren kan altijd in de instellingen van je gameconsole. Soms lost het problemen op, maar het is niet altijd het antwoord: in sommige gevallen blijft de drift ondanks een kalibratie bestaan.

Oplossing 2: laat de controller repareren

Als kalibratie niet werkt, is je enige optie om de gamecontroller te laten repareren. Zoals hierboven vermeld doet Nintendo dat in Europa gratis. Dat proces start je op deze pagina.

Bij Sony en Microsoft kun je het beste contact opnemen met de klantenservice of de winkel waar je de controller hebt gekocht. Mogelijk valt je getroffen apparaat daar nog onder de garantie en wordt hij kosteloos vervangen.

Oplossing 3: upgrade naar een controller met hal-sensoren

Een nieuwe technologie belooft de drift-problemen in controllers zo goed als op te lossen. Zogeheten ‘hal-sensoren’ gebruiken magneten in plaats van fysiek tegen elkaar wrijvende onderdelen. De kans dat ze met de jaren kapotgaan is dan een stuk kleiner.

De officiële controllers van spelcomputermakers hebben nog geen hal-sensoren, maar alternatieven van andere bedrijven bevatten ze wel – waaronder bijvoorbeeld 8bitdo en Gullikit. Op de verpakking op website staat dan vermeld dat deze hal-sensoren worden gebruikt.

Een upgrade naar zo’n nieuwe gamepad elimineert niet alle problemen – er is altijd een kans op een defect. Maar de kans dat je controller gaat driften wordt er nihil van.

The article is in Netherlands

Tags: game character moves pressing button Live smarter

-

PREV Eurovision organization investigates ‘incident’ Joost Klein, artist does not rehearse | Eurovision Song Contest
NEXT Putin continues to hold on to his ‘loyal Prime Minister’ Mikhail Mishustin | Abroad