Hearing impaired? Try these smartphone features | Live smarter

Hearing impaired? Try these smartphone features | Live smarter
Hearing impaired? Try these smartphone features | Live smarter
--

Your smartphone is full of tricks that help hearing-impaired and deaf users better understand audio on their phone and sounds in the real world. We list a few of them.

Je smartphone is primair een visueel apparaat, maar een gehoorbeperking kan toch lastig zijn: bijvoorbeeld als je het geluid van een video wilt horen of een podcast beluistert. Telefoonmakers hebben daarom extra functies opgenomen die op zulke momenten kunnen helpen.

Onderstaande functies vind je op iOS of Android, de besturingssystemen van de populairste smartphones van dit moment. Ze zijn niet alleen bedoeld om audio beter te beluisteren – ze helpen ook geluiden in de echte wereld te identificeren of alarm te slaan.

Ondersteuning voor gehoortoestellen

Zowel iPhones als Android-toestellen kunnen verbinden met gehoortoestellen. Het modeltype speelt daarbij wel een rol: op iPhones heb je een gehoortoestel nodig met een Made for iPhone-classificering, en uiteraard is een apparaat met bluetooth vereist.

Door een gehoortoestel te koppelen, gaat dat werken als gewone oordoppen. Je muziek wordt erop afgespeeld, maar net als bij omgevingsgeluid op een frequentie die je goed kunt horen.

Waarschuwingen bij bepaalde geluiden

Telefoons met iOS en Android kun je configureren om te luisteren naar bepaalde geluiden. Vangt de microfoon een blaffende hond of het geluid van een rookalarm op, dan krijg je daar bericht over op de smartphone. Ook kun je het toestel instellen om te gaan trillen of te flitsen.

Op die manier biedt de smartphone een visueel alternatief dat je ook meekrijgt als je niet kunt horen. Heb je een specifiek klinkende deurbel, dan kan je telefoon het geluid daarvan analyseren zodat hij die leert herkennen.

Gesprekken laten uitschrijven

Google heeft voor Android-telefoons ook de app Live Transcriptie uitgebracht. Daarmee kun je de telefoon tijdens een lang gesprek op tafel leggen en wordt de inhoud daarvan automatisch uitgeschreven. iPhones hebben tevens de mogelijkheid om teksten te dicteren in bijvoorbeeld de notities-app, maar dit werkt minder goed bij langere dialogen.

Bij gesprekken in bijvoorbeeld het Engels kun je op Android ook live-vertalingen gebruiken. Daarbij luistert de telefoon mee naar wat er bijvoorbeeld in een video wordt gezegd en verschijnen daar live ondertitels van in beeld. Pixel-telefoons kunnen dit ook tijdens telefoongesprekken, waardoor je kunt meelezen met wat iemand tegen je zegt.

Ook Apple test zo’n ondertitelfunctie, maar die is alleen te gebruiken in het Engels. Je smartphone moet ook Engelse schermteksten gebruiken om deze functie te kunnen activeren.

AirPods kalibreren met een audiogram

Apples AirPods-doppen kunnen worden ingesteld met de resultaten van een ‘audiogram’, een gehoortest waarbij wordt gekeken welke frequenties je goed hoort. Hierdoor kan het geluid van je oordopjes worden aangepast zodat je bijvoorbeeld gesprekken of bepaalde muziektonen beter hoort.

Er zijn apps in de App Store die je een audiogram laten maken, maar voor het beste resultaat kun je een audicien bezoeken. Heb je het betreffende document, dan kun je deze scannen vanuit de Instellingen-app van de iPhone.

The article is in Netherlands

Tags: Hearing impaired smartphone features Live smarter

-

PREV Nearly 300 license plate holders with more than 50 traffic violations per year | Domestic
NEXT Deportations to Algeria resumed, the Netherlands is allowed to detain foreigners